Tiden det tar fra ide til gjennomføring kan være lang. Noen ganger føles det som det ikke skjer stort. Derfor er det viktig å skrive om de små skrittene!
Akkurat nå er vi på «Pop-up ombrukslokale 2.0». Det første var i juni, nå skriver vi oktober. Vi har som engasjerte blokktillitsvalgte i Pionerstien kalt det pop-up nabolagsmarked for Ellingsrud. Igjen har vi fått låne tomme OBOS-lokaler på nærsenteret, som ligger midt i smørøyet både for eget borettslag og de andre 15 borettslag og sameier vi har i nærområdet.
Vi er i skrivende stund spent på responsen når vi går fra «nært og ikke så svært» til å inkludere hele Ellingsrud. Vi har informert via fb-gruppa for eget borettslag og fellesgruppa for Ellingsrud. Klimanettverket, med frivilligsentralen, velforeninga og kirka er involvert.
Vi har siden Ellingsruddagen samlet kontaktinfo til de som har vist interesse for ombruk og har laget en «ombruksnettverkgruppe» som er invitert til å delta som vakter, bake kake osv. Det ser bra ut, ei uke før vi åpner lokalet! Folk begynner å ringe og si fra at de har ting å komme med, og lurer på når vi åpner. Vi har snakket med vår kontakt på Lindeberglokalet om å hente det som blir til overs av brukbare ting. Borettslaget har delt info om arrangementet.
I mellomtiden har vi løftet temaet avfallshåndtering og permanent ombrukslokale til instanser i kommune og bydel som har makt og midler til å hjelpe oss å få realisert prosjektideen – som kanskje endrer seg henad veien – hvem vet?
I april skrev vi brev til Renovasjons- og gjenvinningsetaten og presenterte oss og prosjektet:
I august arrangerte Klimanettverk Ellingsrud sammen med Ellingsrud velforening et åpent møte der borettslag og sameier var invitert til å møte representanter fra kommunens Renovasjons- og gjenvinningsetat (REG), Bymiljøetaten (BYM), Franzefoss som representant for private avfallsaktører og Naturvernforbundet.
Vi gjorde et grundig forarbeid, blant annet gjennom kontakt med statsforvalteren om regelverket for lokal avfallshåndtering.
På vegne av Klimanettverket holdt jeg en innledning om utfordringene med dagens avfallshåndtering i borettslag og sameier, og forslag til løsninger.
Konklusjonen fra møtet var at komprimatorbiler er uegnet til avfallsinnsamling i borettslag og sameier pga dårlig sortering, og at løsningene må finnes i strengere krav til privataktører, økt bevissthet om kildesortering hos borettslag og beboere, og ikke minst redusert forbruk og økt gjenbruk. Et grundig referat kan leses her, og en kortversjon til lokalavisa finner du her.
I etterkant sendte vi ut en veiledning til borettslag og sameier. Året etter sendte vi en oppdatert veileder til borettslag og sameier om avfallshåndtering i forbindelse med at vi etterspurte datoer for komprimatobiler og forberedte ekstra mottak i ombrukslokalet.